Print this page

2015/4 Zadlužování, Řecko a my

Přes tiché období v růstu dluhu České republiky, kdy si sice vláda opět půjčila několik desítek miliard navíc, ale prý náš dluh nenaroste, se s největší pravděpodobností bude opět brzy řešit nedostatek financí. Nastavený systém těžko bude schopen generovat peníze potřebné na nastavené a naslibované výdaje. Kromě politiků jsou za to odpovědni ale také jejich voliči. Pokud se nebudeme zabývat vážně otázkou snížení dluhu, protože nás to nezajímá nebo to podceňujeme, můžeme dopadnout jako člověk, který odsouvá řešení vážného zdravotního problému a podceňuje ho. Až to bude bolet, může být pozdě.

V tomto vládním období byly rozpuštěny dluhové rezervy, započtou se nejspíše nějaké ty privatizace, ale s největší pravděpodobností (asi jako možnost, že lodička nepopluje dolů s proudem jen v případě, že by někdo opravdu vehementně a nečekaně usilovně pádloval) opět dojde na otázku zvyšování daní. Už teď se mluví o tom, že se buďto zlepší výběr daní nebo se budou muset daně zvýšit.

Současná vláda opět posunula nastavení některých parametrů rozpočtu a naslibovala toho tolik, že udržet vyrovnané výdaje a příjmy je zdá se téměř nadlidský výkon. Některé strany, např. Svobodní a TOP 09, upozorňovaly na to, že to s tím „nerůstem“ dluhu i přes vytvoření opětovného deficitu (tedy nedostatku financí na vlastní výdaje) není tak jednoduché, jak by se to mohlo jevit a je to určitá polopravda, nebo jemněji řečeno neúplná pravda (např. právě i kvůli použití předtím naspořených peněz/rezerv a některých dalších věcí).

Vnímáme to podobně a domníváme se, že nelichotivá pravda časem vypluje na povrch. Měli bychom ale zvažovat, že přestože některým zemím může dočasné a dokonce vyšší půjčování napomoci a zvládnou ho, jiné země mohou skončit opravdu tragicky, jako se to děje v Řecku.

Jsme pro reálnější a odpovědnější politiku vůči dluhu. Řeči o nutnosti navyšovat výdaje atd. byly a jsou jednou z příčin řecké krize. Někdy je to jednoduší (byť v našem prostředí politicky těžké) než se zdá. Nedělejme dluhy, které nejsme schopni splácet s jakousi chimérou, že „později“ to půjde lépe.

Jak už kdosi řekl, půjčujeme si znovu a znovu na to, abychom tzv. rostli a mohli pak „někdy“ lépe splatit svoje dluhy. To, že to někomu někdy vyjde, je onen pověstný špek, na který když skočí všichni ostatní, tak je zle. Základ je jasný. Žít vyrovnaně, popřípadě s jasně a rozumně nastavenou hranicí splácení dluhů.

Republiková rada Moderní společnosti

2. 7. 2015 

Last modified on Friday, 10 July 2015 09:43
Administrator

Tradiční hodnoty v moderní době

Website: www.modernispolecnost.cz