Témata

Témata (59)

Z programového prohlášení vlády - minimální mzda

Ministerstvo práce a sociálních věcí

- Vláda připraví návrh na úpravu minimální mzdy (úprava příslušného nařízení vlády č. 567/ 2006 Sb., o minimální mzdě) a zvýší minimální mzdu po projednání se sociálními partnery tak, aby zajišťovala důstojný život zaměstnanců nezávislý na sociálních dávkách. Její úroveň bude dostatečně motivační a měla by se postupně s ohledem na ekonomické a sociální souvislosti přiblížit 40 % průměrné mzdy.

Read more...

Z programového prohlášení vlády - dávky

Ministerstvo práce a sociálních věcí

- Vláda vytvoří podmínky pro smluvní a technické zajištění systému pro výplaty nepojistných sociálních dávek a dávek z oblasti státní politiky zaměstnanosti včetně veškerých pomocných aplikací, a to prostřednictvím  nfrastruktury a informačních systémů resortu práce a sociálních věcí.

Read more...

Z programového prohlášení vlády - důchodový systém

Ministerstvo práce a sociálních věcí

- Vláda připraví novelu zákona o důchodovém pojištění týkající se úpravy podmínek pro zvyšování důchodů od roku 2015. Vláda ukončí platnost pravidla snížené valorizace důchodů a zajistí, že důchody budou od ledna 2015 opět zvyšovány o 100 % nárůstu spotřebitelských cen a o jednu třetinu nárůstu reálné mzdy. Ustaví odborné komise jak k ukončení II. pilíře a návrhům změn důchodového systému, tak k návrhu dlouhodobého a systémového řešení rodinné politiky v České republice. Vláda připraví detailní návrh na ukončení důchodového spoření při respektování vlastnických práv jeho účastníků a dále komplexní a vzájemně provázaný souhrn konkrétních návrhů na změny v důchodovém systému, které přinesou jeho dlouhodobě stabilní uspořádání a přiměřenost poskytovaných dávek.

Read more...

Z programového prohlášení vlády - veřejná správa

Ministerstvo financí

- Vláda bude prosazovat centralizaci a kontrolu všech účtů státní správy ve státní pokladně, Ministerstvo financí zefektivní řízení likvidity státu, a to zejména prostřednictvím provádění cash poolingu. Důsledné zapojení všech státních institucí do státní pokladny umožní aktivní, efektivní a transparentní řízení výdajů na centrální úrovni. Vláda zpřístupní data ze státní pokladny veřejnosti a připraví informační materiál o státním rozpočtu pro občany.

- Veškerý nemovitý (v další fázi pak i významný movitý) majetek státu bude centrálně evidován a spravován, z čehož vyplyne i racionalizace portfolia nemovitého majetku a optimalizace jeho využití. Nákupy zboží a služeb budou v maximální možné míře centralizovány. Stát bude aktivně vymáhat svá majetková práva (náhradu škody, bezdůvodné obohacení atd.), zejména prostřednictvím Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových, jehož zákonné kompetence budou dále posíleny a důsledně dodržovány.

Read more...

Z programového prohlášení vlády - regulace hazardu

Ministerstvo financí

- Vláda bude usilovat o vyšší zdanění hazardu.

- Vláda zajistí zefektivnění výběru daní u loterií a podobných her a zamezí daňovým únikům z provozu nelegálních loterií a her na internetu. Vláda bude harmonizovat legislativu v oblasti on-line sázení a loterií s požadavky Evropské komise a zajistí dodatečné daňové příjmy zdaněním loterií a her na internetu, ať už jsou provozovány českými nebo zahraničními subjekty. Vláda bude rovněž usilovat o redukci hracích přístrojů a zejména o snižování počtu závislých osob na těchto přístrojích. Vláda bude usilovat o koncentraci provozoven provozujících hazard do lépe kontrolovatelných celků.

Read more...

Z programového prohlášení vlády - státní rozpočet

Ministerstvo financí - Vláda se zaměří také na přípravu novely rozpočtových pravidel, tedy zákona, podle kterého se rozpočet sestavuje. Tato novela musí zahrnovat posílení role Ministerstva financí při řízení likvidity prostředků státu, úpravu pravidel pro implementaci prostředků z rozpočtu Evropské unie posílením role poskytovatele a implementaci směrnice o Národních rozpočtových rámcích.

Vláda zpřístupní data ze státní pokladny veřejnosti a připraví informační materiál o státním rozpočtu pro občany.

Read more...

2013/ 3 Prohlášení k rozhodnutí Ústavního soudu v otázce práva obcí na omezení hazardu

Přípravný výbor MODES přivítal rozhodnutí Ústavního soudu ze dne 11. 4. 2013, kterým potvrdil právo obcí na možnost regulace hazardu. Nyní bude záviset na tom, jaká zastupitelstva budou v jednotlivých obcích. 

Vidíme jako důležité pro volby do obecních  zastupitelstev, aby se do vedení obcí dostávali lidé, kterým přínos z hazardu do rozpočtů obcí nezaslepí oči před mnohým zlem, které gamblerství a jeho rozmach v ČR představuje. Pokud bude tato otázka jedním z kritérií při výběru těch, které zastupováním pověříme, a pokud se do zastupitelstev takoví lidé dostanou, mohou se věci v této oblasti měnit k lepšímu.

Jedním z cílů MODES je omezení hazardu v obcích ČR. 

Přípravný výbor MODES

Read more...
Subscribe to this RSS feed